* YLANG YLANG

Ylang ylang ofwel “bloem der bloemen”, zoals hij soms wordt genoemd, heeft tegenwoordig zijn vaste plaats in de moderne aromatherapie en parfumerie.

 

Het is niet helemaal zeker waar de naam vandaan komt maar sommigen zeggen dat de naam afgeleid is van de hoofdtaal van de Filippijnen, Tagalog. Ofwel van het woord “ilang”, wat wildernis betekent en verwijst naar de natuurlijke habitat van de boom ofwel van “ilang-ilan” wat zoveel betekend als bloem der bloemen, zeldzaam of speciaal vanwege zijn fascinerende geur.

 

Cananga-bomen behoren tot de Annonaceae-familie en komen oorspronkelijk uit de Filippijnen en Indonesië waar de bloemen traditioneel gedistilleerd worden. De boom groeit snel en kan een hoogte bereiken van ongeveer 12 meter. Op de Comoren en Nosy Be (Madagaskar) worden Ylang-bomen om praktische redenen kleiner gesnoeid om het handmatig verzamelen van de bloemen te vergemakkelijken. Ylang Ylang geeft de voorkeur aan volle zon of halfschaduw en groeit het beste op de zure bodems van het inheemse regenwoud. De bladeren zijn lang, glanzend en glad en de vruchten zijn een belangrijke voedselbron voor verschillende vogelsoorten.

 

De stervormige bloemen zijn eerst wit en kleuren daarna groengeel, op het eind zelfs tot oranjerood. Deze donkerdere gele, bijna oranjerode, bloesems leveren de beste kwaliteit van de etherische olie op, vanwege het hogere gehalte aan esterverbindingen. Bloesems geplukt in de vroege zomer en de eerste ochtenduren produceren de meest geurige oliën.

De etherische olie wordt in fasen verkregen door vier fracties van stoomdestillatie (verschil in tijdsduur en temperaturen), waarbij de eerste fractie, genaamd “Ylang extra”, de hoogste kwaliteit oplevert. Er is nog één hogere kwaliteit, meestal genaamd “extra superieur”, maar die is alleen afkomstig van de Comoren en Nosy Be (Madagaskar)

Daarna worden de kwaliteiten, fractie 2 tot en met 4, genummerd van klasse I t/m III waarvan alleen de extra en de klasse I geschikt zijn voor therapeutisch doeleinden en als smaakstof gebruikt kunnen worden. De kwaliteit die “Ylang compleet” wordt genoemd is meestal een mengeling van fractie 2 tot en met 4

 

Ylang ylang componenten in Madagaskar

Voor de liefhebber: de belangrijkste chemische componenten zijn Linalool, Farnesol, Geraniol, Geranial, Benzylacetaat, Geranylacetaat, Eugenol, Methylchavicol, Pineen, Beta-carofylleen, Farnaseen, Linalylacetaat en verschillende terpenen, waaronder Pineen en Cadineen.

Een ondersteuner in vele vormen

Ylang’s sterke, exotisch-bloemige hartnoten behoren tot de kostbare geuren van moderne parfumerieën en aromatherapie.

Maar ook de kalmerende effecten op het hartritme, hypertensie of abnormaal snelle ademhaling, de krampwerende eigenschappen en therapeutische effecten tegen bepaalde huidproblemen (acne, geïrriteerde huid …) zijn ondertussen veelvuldig aangetoond.

 

Close-up van de Ylang ylang plant

Men zou kunnen zeggen dat Ylang de “jasmijn van de Indische Oceaan” is omdat ze beiden dezelfde opbeurende, bekorende eigenschappen bezitten. De verkoelende en op de een of andere manier ‘vochtige’ aard van Ylang Ylang-olie is een grote hulp bij mentale en emotionele spanningen die het gevolg zijn van plotselinge stress of shock.

Ylang ylang schenkt vertrouwen en geborgenheid, zorgt voor een rustige en harmonische sfeer en stimuleert goede gesprekken, begrip en samenwerking.

Volgens natuurwetten die zijn vastgelegd in oude natuurgenezingswetenschappen zoals AyurVeda, moeten de ‘ether’ en ‘lucht’ (geest en zenuwstelsel), in evenwicht worden gebracht door de “Aarde” en “water” elementen om verbonden te blijven met het fysieke leven, met materie, het lichaam en de “wereld om ons heen”.

De luxe van exotische bloemen als Ylang en hun “aardgebondenheid” kan een geweldige hulp zijn bij het herstellen van een stabiel en vreugdevol evenwicht.

Onderzoek gepubliceerd in het “International Journal of Neuroscience” ondersteunde dit en toonde een toename van rust en kalmte aan bij proefpersonen die werden blootgesteld aan de etherische olie in een gecontroleerde omgeving.

 

Ruiken is een must bij Ylang Ylang

De geur van Ylang-Ylang is bloemig, zoet, verleidelijk, zelfs betoverend, warm, exotisch en zacht.

Geuren worden door directe waarneming naar onze hersenen overgebracht omdat ze zenuwcellen gebruiken voor hun overdracht. Via de neus en het reukvermogen bereiken de aromatische stoffen het hersengebied van het limbisch systeem waar ze zich verbinden en hun invloed uitoefenen op het menselijk denken en voelen.

Dichtbij dat hersengebied vinden we ook het centrum van ons geheugen en het leervermogen dat intens verbonden is met gevoelens.

Deze wetenschappelijke ontdekking verklaart waarom het reukvermogen automatisch sterke gevoelens kan oproepen en daarbij ook herinneringen aan situaties uit het verleden activeert.

Ondertussen zijn er leraren die gebruik maken van geuren om het leerproces te ondersteunen. Juist omdat het leersucces kan worden verbeterd door de inhoud te linken met gevoelens die weer gemakkelijk kunnen worden opgeroepen door het gebruik van geuren. Een opleiding begeleiden met geuren van favoriete etherische oliën is dus een slimme manier om het geheugen succesvol te helpen bij het opslaan van de vereiste leerinhoud. Onderwerpen die worden gepresenteerd in een methode die het mogelijk maakt om denken en voelen te combineren, kunnen gemakkelijker en correcter worden teruggeroepen.

Het verspreiden van Ylang ylang etherische olie geur in klaslokalen heeft overigens ook zeer goede resultaten laten zien in gevallen van AD(H)D – Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder.

”… De Ylang heeft me geholpen om gefocust te blijven tijdens het studeren en het maken van tests. Dit spul werkt echt. Ik kon mijn medicatie voor adhd stoppen en gewoon de Ylang gebruiken. ” Rachel Branch – NM

“De Ylang heeft de hele sfeer in mijn klas veranderd van chaos naar comfort. Het genereert kalme, productieve activiteit waar eens onverschilligheid en gebrek aan respect heerste. Heel erg bedankt!” Sharon Stewart – Concord, CA

 

Een erkend afrodisiacum

Ook de geprezen stimulerende eigenschappen van Ylang moeten we niet vergeten te vermelden. Er is duidelijk een verband tussen het limbisch systeem en de klieren van de geslachtsorganen. Ylang-Ylang, Sandelhout, Patchoeli en sommige andere essentiële oliën geven feromonen, hormoonsubstanties, bepaalde soorten geuren af en stimuleren de seksuele bereidheid.

Het gebruik van dergelijke etherische oliën kan de seksuele energieën verfijnen en de louter fysieke ervaring overstijgen door verder te gaan naar een gevoeliger, hoger bevredigend niveau. Ylang ylang wordt ook aanbevolen bij seksuele problemen, angsten en spanningen. De aromatische stoffen bereiken de receptoren van het overeenkomstige hersengebied en verspreiden hun invloed op het menselijk bewustzijn, waardoor de gemoedstoestand verbetert of zelfs de relatie tussen partners verandert. Men kan zeggen dat het één van de essentiële oliën is die de sterkste emotionele effecten veroorzaakt.

Dit potentieel verklaart waarom er wordt gezegd dat het in staat zou zijn jaloezie op te lossen en de levenslust te vergroten. Een hele mooie combinatie is een mix van sandelhout en ylang-ylang deze creëert namelijk een opbeurende en vreugde volle energie.

Behalve een afrodisiacum voor mannen en vrouwen, heeft Ylang-Ylang ook een positief psychologisch effect bij depressie, teleurstelling, agressie en angst. Het vermogen om spanning en stress los te laten, schept een ruimte van veiligheid en vertrouwen om zich over te geven aan de levens ondersteunende krachten van de natuur, waardoor de spirituele groei in het bewustzijn van de mens wordt ondersteund.

 

Ylang-Ylang wordt, zoals bekend is, ook gebruikt in de parfum- en cosmetische industrie. Op cosmetisch gebied zijn er veel producten op de markt tegen acne, problemen met haargroei en roos en veel van deze middelen bevatten onder andere Ylang-Ylang vanwege de kalmerende, antiseptische en versterkende eigenschappen. Er zijn ook tal van producten voor huidverzorging en net zo veel recepten om badoliën en massageoliën samen te stellen die Ylang-Ylang bevatten.

De olie wordt vooral aanbevolen in de vorm van een zonnevlechtmassage (5 tot 15 druppels per dag), verdund in een dragerolie. Ylang Ylang thuis verspreiden en terugkomen na een dag werken is een geweldige manier om een gezonde en harmonieuze sfeer te creëren.

 

Samenvattend kan men zeggen dat deze etherische olie – die met zijn bijna magische effecten om de fysieke, psychologische, mentale en spirituele niveaus van het leven samen te brengen – een van de mooiste geschenken van de natuur is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.