* DIEREN EN HUN MOGELIJKE REACTIE OP ETHERISCHE OLIE

Verhalen over dodelijke afloop voor honden als katten die in aanraking zijn gekomen met etherische olie doen al heel lang de ronde en ik weet niet of ze kloppen en al helemaal niet  hoe en wat voor soort olie men dan heeft gebruikt, puur natuur of synthetisch bv. 

Honden en paarden kunnen redelijk goed omgaan met etherische olie maar lang niet alle soorten dus je moet voorzichtig blijven. Terwijl je met katten geheel andere regels moet volgen. 

 

De regels die ik aanhoudt, zeker voor katten:

 

  • Breng katten nooit in direct contact met etherische olie, dus nooit op het lijf aanbrengen of druppels knoeien waar katten doorheen kunnen lopen en handen wassen als je olie op je handen hebt gekregen, voor je je kat aanhaalt.(stofwisseling van een kat is gewoon anders)​
  • Een diffuser kan het best deze niet een hele dag door aan staan en al zeker niet met een grote hoeveelheid aan druppels olie, zelfs niet de 100% natuurlijke olie. Sommige recepten die ik op het internet tegen kom lijken berekend op Amerikaanse mega huiskamer oppervlakten en zijn veel te sterk.
  • Een dier moet altijd de mogelijkheid hebben/ krijgen om weg te lopen van een lucht. Dit geldt voor alle (huis)dieren omdat de ventilatie in veel huizen meestal niet zo goed geregeld is.
  • Denk ook eens aan het gebruiken van hydrolaten deze hebben meestal een veel zachtere werking (nog steeds niet gebruiken op de vacht/huid van katten).
  • Geuren als Tea tree, tijm, eucalyptus en eigenlijk alle geuren die je ook niet bij kleine kinderen zou gebruiken, bij katten vermijden of echt maar minimaal gebruiken.

 

Onderstaande geuren worden wel gebruikt bij honden en paarden, dus bovenstaande in gedachte houdend zouden deze, in meer of mindere mate, gebruikt kunnen worden. Maar dan nog is het wisselend van kat tot kat en van moment tot moment. Van de 4 katten die wij hebben is er nl één kat die echt niet van pepermunt houdt en één kat die gaat lopen als ik Elemi gebruik. 

 

Ceder (Cedrus atlantica) – Cipres (Cupressus sempervirens) – Citroen (Citrus Limonum) – Grove den (Pinus sylvestris) –  Eucalyptus (Eucalyptus globulus) – Gember (Zingiber officinale) – Geranium (Pelargonium graveolens) – Jeneverbes (Juniperus communis) – Kaneel (Cinnamomum verum) – Knoflook (Allium sativum) – Lavendel (Lavendula officinalis) – Lemongrass (Andropogon citratus) – Marjolein (Origanim majorana) – Pepermunt (Mentha piperita) – Rozemarijn (Rosemarinus officinalis) – Sinaasappel (Citrus aurantium) – Tea Tree (Melaleuca alternifolia) – Anijs (Pimpinellla anisum) – Dille (Anethum graveolens) – Heiligbloem (Santolina chamaecyparissus) – Kamille (Matricaria Chamomilla) – Kruidnagel (Eugenia caryophyllata) – Salie (Salvia officinalis) – Tijm (Thymus vulgaris ct Linalol) – Venkel (Foeniculum vulgare).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.