* HOE LAVENDELGEUR ANGST DEMPT

12 november 2018

De geur van lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt tegen angst en om te kalmeren. Tot op heden was de fysiologische wijze waarop de geur angst kan verminderen niet bekend.

Japanse onderzoekers ontdekten dat het in de verdampte lavendelgeur aanwezige linalool een ontspannend effect genereert door middel van een directe prikkel op de sensorische reukzenuwen. Linalool werkt op dezelfde gamma-aminoboterzuur-A-receptoren als het angstremmende geneesmiddel diazepam. Echter, daar waar diazepam vanuit de bloedcirculatie rechtstreeks inwerkt op GABA-A-receptoren, komt de werking van lavendel dus tot stand door inwerking op de geurzenuw na het ruiken van de geur.

Het onderzoeksteam, geleid door dr. Hideki Kashiwadani van Kagoshima University, laat weten dat op basis van deze bevindingen de weg vrij is gemaakt voor de toepassing van lavendelgeur in een klinische setting. Zij noemen bijvoorbeeld de mogelijkheid lavendel te verdampen in de ruimte waar patiënten voorafgaand aan een operatie hun ingreep afwachten. Ook noemen zij lavendel als veilig alternatief anxiolyticum voor ouderen en kinderen.

Bronvermelding:
Hiroki Harada, Hideki Kashiwadani, Yuichi Kanmura,Tomoyuki Kuwaki. Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. Front. Behav. Neurosci., 23 October 2018

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.